Od tego, czy sprzęt w restauracyjnej kuchni będzie dobrej jakości, w dużej mierze zależy powodzenie biznesu. Klienci nie wrócą do miejsca, w którym dania nie będą im smakować, a smak zależy nie tylko od umiejętności kucharza. Jeśli zaś mowa o personelu restauracji – nikt nie chce pracować w miejscu, gdzie urządzenia gastronomiczne są przestarzałe lub nie nadają się do gotowania konkretnych potraw.
Wyposażenie gastronomii a charakter prowadzonej działalności
Ilość i rodzaj potrzebnego sprzętu w dużej mierze zależy od tego, co będzie serwować lokal i w jakiej ilości. W niewielkiej restauracji wystarczą dwa stoły gastronomiczne i jeden duży piec do gotowania. W pizzerii potrzebny będzie piec do pizzy, a w kawiarni dobry ekspres do kawy.
Po ustaleniu, jaki będzie profil lokalu, można wybrać sklep gastronomiczny i kupić w nim potrzebne urządzenia. Warto skorzystać z profesjonalnego doradztwa pracowników sklepu. Przy okazji można dopytać o warunki przedłużonej gwarancji albo usługi serwisowe.
Ograniczenia techniczne w lokalu
Często urządzenia gastronomiczne trzeba dopasować do tego, jaki układ ma kuchnia i jaka jest jej powierzchnia. Aby zainstalować okapy gastronomiczne, potrzeba podłączenia do kanału kominowego. Okap z wentylatorem zewnętrznym trzeba montować na ścianie zewnętrznej.
Od wielkości kuchni zależy też to, jak duże stoły gastronomiczne będzie można do niej wstawić. Do niewielkiej kuchni lepiej kupić stoły dostawiane do ściany. W dużej najlepiej sprawdzą się znacznie większe stoły centralne.
W małej kuchni trzeba zamontować szafki i regały na całej wysokości ściany. Wszystko po to, by zmieściły się w nich naczynia i garnki potrzebne do gotowania. W dużej kuchni można pozwolić sobie na niższe szafki, bo zmieści się ich w niej więcej.
Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.
Cena sprzętu ma znaczenie
Wyposażenie gastronomii to spory wydatek. Dlatego niektórzy restauratorzy, szukając oszczędności, wybierają tani sprzęt. To jednak nie zawsze się opłaca. Droższe urządzenia renomowanych producentów mają dłuższą żywotność i są mniej awaryjne.
Tanie narzędzia, czy urządzenia do gotowania o wiele szybciej się zepsują, często będą też niewygodne w użytkowaniu.
Jeśli przedsiębiorca nie może pozwolić sobie na jednorazowy wydatek, może rozważyć opcję leasingu sprzętu gastronomicznego. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza że raty leasingu operacyjnego można zaliczyć do kosztów otrzymania przychodu.
Biznes gastronomiczny wymaga w początkowej fazie sporych nakładów finansowych. Osoby bez doświadczenia w branży powinny poradzić się kogoś, kto zna się na prowadzeniu lokalu gastronomicznego, by nie kupić sprzętu, który jest niepotrzebny.
Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze piece konwekcyjno-parowe na GastroProdukt.pl.